Stedelijk Museum Kampen
Stedelijk Museum Kampen
Stedelijk Museum Kampen

Het Stedelijk Museum Kampen is gevestigd in het voormalige stadhuis van Kampen. De vaste collectie van het museum is verdeeld over vier thema’s: water, geloof, rechtspraak en het Huis van Oranje. Pronkstuk van het museum is de Schepenzaal waar sinds de Middeleeuwen recht werd gesproken. Deze oude zaal uit 1545 is honderden jaren onveranderd gebleven. Ga terug in de tijd en ontdek in de themazaal het vroegere reilen en zeilen van bestuur en recht. Tot slot de geschilderde portretten van alle stadhouders en koningen uit het Huis van Oranje: alle Oranjes van top tot teen!

Kamperkogge | Ijsselkogge
Kamperkogge
Kamperkogge

De martieme geschiedenis  en historische scheepsbouw uit de Hanzetijd komen hier tot leven! Bezoek de werf en krijg een rondleiding aan boord van ” De Zwarte Dame”. Neem een kijkje in het middeleeuwse vissershuisje op de Koggewerf, zien hoe de bouw van het schip in z’n werk ging en bijzondere middeleeuwse vondsten bewonderen in de expositieruimte: voor bezoekers is op de Koggewerf, op een van de mooiste plekken van Kampen pal aan de rivier de IJssel, van alles te zien en te beleven.

Ikonenmuseum
Ikonenmuseum
Ikonenmuseum

Op een prachtige plek in het monumentale centrum van Kampen is een uniek museum te vinden: het Ikonenmuseum, gevestigd in een historisch klooster. Een ikoon is een afbeelding van Christus, de Moeder Gods, heiligen of hoogfeesten. In het museum ontdek je op een laagdrempelige manier wat een ikoon is en welke stijlen er zijn. Ook wordt duidelijk wat ikonen voor de mensen betekenden en welke rol ze nu nog vervullen: een bron van kracht en inspiratie.

Stadswandeling Kampen
Schokkermonument
Schokkermonument

Ondek de Hanzestad Kampen met een ervaren gids. Wandel langs de rivier de ijssel met sijn stadsbrug met gouden wielen, de indrukkende poorten zoals de Cellebroederspoort en de historisch binennstad met honderden monumenten geven de de stad een authentieke uitstraling. Ontdek zo de leukste en meest indrukwekkende plekjes van Kampen.

 

Sigarenfabriek de Olifant
Tabaksfabriek "De Olifant"
Tabaksfabriek "De Olifant"

Bezoek de beroemde sigarenfabriek de Olifant. Tijdens de wandeling door de historische panden wordt er uitgebreid ingegaan op de productie en verwerking van de tabak tot sigaar. Je staat stil bij de oorsprong van de tabak in de diverse tabakslanden. In de sfeervolle ruimtes leer je over de geschiedenis van de sigarenindustrie van Kampen en het belang van het ambacht sigaren maken voor de stad en zijn inwoners in heden en verleden.

Molen d'Olde Zwarver
Molen d'Olde Zwarver
Molen d'Olde Zwarver

Molen d’Olde Zwarver is een trotse, achtkantige stellingmolen met een prachtige, deels geheimzinnige, historie. Bijna 175 jaar geleden gebouwd en in 1952 verplaatst naar de huidige lokatie. Vandaar de naam “d’Olde Zwarver”. Tijdens de laatste restauratie stuit men op een bijzondere inscriptie. Hierdoor rijst het vermoeden dat de molen ouder is dan gedacht en bovendien afkomstig zou zijn uit Groningen. Het blijft gissen maar misschien heeft d’Olde Zwarver meer gezworven dan men denkt!

 

Hanzestad Zwolle

Zwolle is een Hanzestad en een studentenstad. En dat merk je: de dynamiek spat van deze historische én hippe stad aan de IJssel af.De bruisende binnenstad heeft 3 belangrijke iconen; Museum de Fundatie, Waanders in de Broeren en De Librije. Dé stad voor cultuurliefhebbers uit binnen- en buitenland. In de straten van de middeleeuwse binnenstad van Zwolle hangt een levendige sfeer met zijn vele boetiekjes en winkels waaronder de meest imposante boekhandel van Nederland: Waanders in de Broeren is namelijk gehuisvest in een kerk. Haute cuisine vind je in De Librije, met maar liefst drie Michelinsterren hét culinaire hoogtepunt van Zwolle – zelfs van Nederland.

Fietsen omgeving Kampen
cycling-979583_1920

In de omgeving van Kampen kunt u heerlijk fietsen. Het Overijsselse landschap is zeer divers en het ontdekken waard! Wij hebben diverse fietsroutes klaarliggen zoals:

    • Hanzerondje Kampen – Zwolle pdf
    • Fietsroute kampereiland pdf
    • Rondje Zwartewater pdf
    • Zuiderzeeroute meer informatie

Uiteraard kunt u uw fiets stallen in de beveiligde fietsdepot van dé Cellebroeder.
De fietsdepot is uitgerust met fietspomp en kleine fietsreperatieset.

 

Hanzestad Elburg
Schermafbeelding 2019-05-05 om 20.09.48

Binnen de muren van de vestingstad Elburg lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je wandelt via de middeleeuwse stadspoort zo de charmante Hanzestad in. De Vischpoort is de karakteristieke voordeur van  dit bijzondere vestingstadje. Hoewel dit stadje maar klein is, heeft het vele bezienswaardigheden, zoals vestingwallen, kazematten en een eeuwenoud klooster. Een bezoek aan vissersstad Elburg is pas compleet als je ook een visje hebt gegeten. Dat kan op een van de vele terasjes in de binnenstad of aan de authentieke haven.

 

Hanzestad Hattem
Anton Pieck Museum
Anton Pieck Museum

Hanzestad Hattem is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders zoals Jan Voerman. Zijn schilderijen zijn te zien in het Voerman Museum. Anton Pieck was eveneens gecharmeerd van Hattem. Een overzicht van het werk van deze nostalgisch schilder hangt in het Anton Pieck Museum. Niet zo verwonderlijk: de stad is niet alleen ‘fotogeniek’, het ligt ook nog eens in een fraaie omgeving met bos en water op steenworp afstand. En er is nog cultuur te snuiven in deze Hanzestad, onder meer in het Nederlands Bakkerijmuseum of pak de fiets en maak een tocht door dit schilderachtige landschap. Grote kans dat je op verrassende locaties belandt, zoals landgoed Molecaten.

Wandelen in de Ijsseldelta
Schermafbeelding 2019-06-04 om 22.42.30

De IJsseldelta is 1 van de 20 Nationale Landschappen van Nederland en mag zich daarom “Nationaal Landschap IJsseldelta” noemen. Om dit landschap te ontdekken maak gebruik van het wandelnetwerk IJsseldelta. Deze koppelt honderden kilometers ommetjes, rondwandelingen en lange-afstandswandelingen aan elkaar. De wandelroutes zijn net zo afwisselend als de IJsseldelta zelf: historische Hanzesteden, afwisselende stadsranden en parken, slingerende dijken met uitzicht over een uniek polder- en deltalandschap

Museum de Fundatie
Museum de Fundatie
Museum de Fundatie

Museum de Fundatie bevindt zich aan de Blijmarkt, middenin de binnenstad van Zwolle. Dit neoclassicistische pand is in 2004 verbouwd tot kunstmuseum en spectaculair uitgebreid met ‘de Wolk’ op het dak van het historische gebouw. Een groot ovaal raam geeft uitzicht op de historische binnenstad van Zwolle. Aan de buitenkant is de opbouw bekleed met 55.000 wit-blauwe tegels van Koninklijke Tichelaar Makkum. De uitbreiding wordt als een keramische wolk optisch opgetild en zweeft boven het oorspronkelijke gebouw. Museum de Fundatie: het combineren van publiekstrekkers met specialistische tentoonstellingen.